30 dagen bedenktijd - Gratis verzending binnen Nederland vanaf €60 - Veilig thuisbezorgd door Post NL

Bodyscan meditatie liggend

Het fijnste is om de bodyscan meditatie liggend te doen. Wanneer je gaat liggen kan je lichaam zich makkelijker ontspannen. Mocht je minder tijd hebt of als onderweg bent dan kun je de bodyscan ook zittend of staand doen. 

Wat is een bodyscan meditatie?

De bodyscan is ontstaan vanuit mindfulness meditatie. Mindfulness is een levensfilosofie waarbij je meer aanwezig leert te zijn bij wat je op dit moment ervaart, zodat je meer aandacht hebt voor wat er nu is. 

Tijdens de liggende bodyscan meditatie scan je je lichaam langzaam van top tot teen. Je brengt je aandacht telkens naar een ander deel van je lichaam en wordt uitgenodigd om heel bewust te gaan voelen en ervaren. 

Wat is het doel van een bodyscan?

In het dagelijks leven zitten we vaak zo erg ‘in ons hoofd’ en zijn we heel druk met al onze gedachten. Het doel van de bodyscan is oefenen met mindfulness oftewel bewust te zijn van wat er in het huidige moment gebeurt. In dit geval aandacht hebben voor wat er in je lichaam gebeurt. De bodyscan helpt je om je meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen.

Door dit met regelmaat te doen word je meer getraind in het bewust richten van je aandacht. Uiteindelijk zullen je gedachten weer afdwalen, maar de uitnodiging is om je daar dan bewust van te zijn en telkens opnieuw je aandacht terug te brengen naar je lichaam. Uiteindelijk zul je je aandacht steeds makkelijker en langer vast kunnen houden en het sneller merken als je afdwaalt.

Tijdens de bodyscan meditatie liggend scan je je lichaam langzaam van top tot teen. Je brengt je aandacht telkens naar een ander deel van je lichaam en wordt uitgenodigd om heel bewust te gaan voelen en ervaren.

Hoe doe je een liggende bodyscan meditatie?

De bodyscan meditatie liggend is heel simpel. Je kunt hem zelf doen door middel van het volgen van onderstaande stappen. Wil je liever een geleide bodyscan doen, online zijn er veel te vinden zoals bijvoorbeeld deze.

 • Ga lekker liggen, dit kan op de bank of in je bed. Zorg dat je comfortabel ligt, misschien met een kussen onder je hoofd en een deken over je heen zodat je het niet koud krijgt. En sluit je ogen.
 • Breng je aandacht naar je adem. Haal een paar keer diep adem, een ontspannen diepe ademhaling waarbij je je adem richting je buik gaat sturen. Als je dit lastig vindt kun je een hand op je buik plaatsen en richting je hand ademen. Zodat je voelt hoe je buik uitzet met iedere inademing en inzakt bij de uitademing.
 • Breng dan je de aandacht naar je voeten en probeer de verschillende sensaties die je voelt op te merken, zoals tintelingen, warmte, pijn, zwaarte of pulsering. Als je pijn opmerkt, wees je dan bewust van eventuele gedachten of emoties die daarmee gepaard gaan. En in plaats van weg te bewegen van de pijn blijf je daar met je aandacht en probeer je er rustig doorheen te ademen.
 • Vervolgens ga je op een systematische manier omhoog werken in jouw lichaam van je voeten helemaal omhoog naar de kruin van je hoofd. Je zou ongeveer 3-5 minuten moeten nemen voor elk deel van het lichaam, zodat je je volledig kunt concentreren op wat er in dat specifieke deel van het lichaam gebeurt. Haast je niet en sla geen plekken over.
 • Het is heel normaal als je afgeleid raakt, wees je daar dan bewust van en breng je aandacht weer terug naar waar je gebleven bent.
 • Als er sprake is van beklemming, pijn of druk, blijf dan rustig ademen. Dit kan je helpen om nu spanning in je lichaam los te laten, en je er in de toekomst meer bewust van te zijn, zodat je het ook dan kunt loslaten.

Tips

 • Als je niet veel tijd hebt of onderweg bent, kun je zittend of staand een verkorte versie van de bodyscan-meditatie doen.
 • Doe de bodyscan met enige regelmaat (of zelfs dagelijks) om steeds beter in te voelen in jouw lichaam, te leren focussen en sneller bewust te zijn als je afgeleid bent.
 • Heb je moeite met slapen? Oefen de bodyscan dan in de avond als je naar bed gaat. Er is aangetoond dat deze oefening kan helpen te ontspannen en stress te verminderen.
 • Vind je het lastig om de bodyscan zelf te doen? Doe dan een geleide bodyscan zoals bijvoorbeeld deze.
 • Val je juist in slaap tijdens de bodyscan? Dan heb je in ieder geval de ontspannende werking ervaren 😉 Het gebeurt vaak dat mensen in slaap vallen tijdens de bodyscan dus schrik daar niet van. Hoe vaker je het doet hoe beter je je aandacht vast zult kunnen houden.

Bekijk ook:

wat is yoga nidra?

Wat is Yoga Nidra?

Yoga nidra staat ook wel bekend als ‘yogische slaap’. De term “yoga nidra” is afgeleid van de Sanskriet woorden “yoga,” wat staat voor eenheid of integratie, en “nidra,” wat slaap betekent. Het doel van Yoga Nidra is om een diepe staat van ontspanning en innerlijke rust te bereiken, terwijl je toch volledig bewust blijft.

Lees meer
Soorten meditatie

Soorten meditatie

Er zijn echter veel verschillende soorten meditatie die allemaal hun eigen unieke voordelen bieden. Of je nu op zoek bent naar innerlijke rust, stressvermindering, spirituele groei of een betere focus, er is altijd wel een meditatievorm die bij jou past.

Lees meer
bodyscan meditatie liggend

Bodyscan meditatie liggend

Het fijnste is om de bodyscan meditatie liggend te doen. Wanneer je gaat liggen kan je lichaam zich makkelijker ontspannen. Mocht je minder tijd hebt of als onderweg bent dan kun je de bodyscan ook zittend of staand doen.

Lees meer
7 redenen om te mediteren

7 redenen om te mediteren

Ondanks dat mediteren voor ontzettend veel mensen dagelijkse kost is, ben je zeker niet de enige die de weg naar het meditatiekussen (nog) niet heeft kunnen vinden. Maar wat niet is, kan nog komen. Want hoe groot de drempel misschien ook voelt, het uiteindelijk gaan zitten is echt een kleine moeite.

Lees meer
ochtend meditatie

Ochtend meditatie: de fijnste manier om je dag goed te starten​

In eerste instantie zorgt een ochtend meditatie er natuurlijk voor dat je jouw dag begint vanuit rust en gedurende de dag meer relaxed blijft. Dat je heel even ‘incheckt’ bij jezelf, dat je je lichaam weer voelt en dat je even kan aarden. Daarnaast helpt mediteren tegen stress, geeft het je meer energie, versterkt het je focus en creativiteit én bevordert het je immuunsysteem.

Lees meer

Zoeken

Typ hieronder je zoekopdracht in

halve maan xl easz meditation

Sale

€40,- KORTING op jouw bestelling

Bestel nu één van onze sets meditatiekussen halve maan xl met zabuton en ontvang €40,- korting op jouw set.

Gebruik de code: easzsale voor de korting.

*Plaats  jouw bestelling in je winkelmand. Vul de code in bij kortingscode.

**Niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen.