30 dagen bedenktijd - Gratis verzending binnen Nederland vanaf €60 - Veilig thuisbezorgd door Post NL

Ochtend meditatie: de fijnste manier om je dag goed te starten​

Mediteren in de ochtend

Zit een ochtend meditatie al helemaal in jouw routine of start jij je dag meer zoals ik 🙂

Goedemorgen!
Vanochtend gebeurde het weer. Ik werd wakker en pakte direct mijn telefoon. Ik opende mijn mail, surfde naar verschillende nieuwssites en scrollde natuurlijk ook nog even door al mijn social media. In één klap was ik weer op de hoogte van alles wat er zich in de 10 uur dat ik sliep in de wereld had afgespeeld, had ik mijn werk-mail weer bijgelezen, kreeg ik de verleidelijkste spamm-aanbiedingen te zien én wist ik wat al mijn social ‘vrienden’ hadden uitgespookt. Ik stond ‘aan’ en was helemaal klaar voor de dag. Goedemorgen!

Niet veel later merkte ik (natuurlijk) dat dat ‘aan’ gevoel alles behalve een lekker gevoel is. De rush die het veroorzaakte maakte dat ik eigenlijk alleen maar trager ging en alles ‘fuzzy’ bleef. En ook al wéét ik beter, toch liet ik me weer verleiden tot dit nutteloze ochtendritueel.

Herkenbaar?

Wat als ik de ochtend nou was begonnen op een manier waarvan ik weet dat die me écht iets brengt? Wat als ik gewoon even 10 minuten had genomen om de dag wél goed te starten? Wat als… Tsja het heeft natuurlijk geen zin om daar lang over na te denken, dus ik neem mezelf voor (nee, ik beloof mezelf!) om het morgen anders te doen.

En jij, hoe sta jij morgen op?

De voordelen van een ochtend meditatie?

Meditatie in de ochtend heeft talrijke voordelen en kan een positieve invloed hebben op je dag. Het kan een krachtige manier zijn om je dag op een kalme en gebalanceerde manier te beginnen. 

Hier zijn een paar redenen waarom meditatie in de ochtend de moeite waard is:

 1. Innerlijke rust: Een meditatie biedt een moment van stilte en innerlijke rust. Als je net wakker bent zijn je geest en lichaam vaak nog vrij van de dagelijkse afleidingen en verantwoordelijkheden. Door te mediteren, kun je deze vroege ochtendstilte gebruiken om je geest te kalmeren, spanning los te laten en een gevoel van innerlijke vrede te cultiveren.
 2. Heldere geest: ‘S morgen mediteren kan je geest helder en alert maken. Door de rust en stilte van meditatie kun je je gedachten ordenen en je concentratievermogen verbeteren. Dit kan je helpen om je dag met een scherpe geest en een gevoel van focus en helderheid te beginnen.
 3. Stressvermindering: Een ochtend meditatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om stress te verminderen. Door jezelf te centreren en bewust te worden van het huidige moment, kun je stressvolle gedachten en gevoelens loslaten. Dit stelt je in staat om met meer kalmte en veerkracht te reageren op de uitdagingen die je gedurende de dag kunt tegenkomen.
 4. Positieve mindset: Een meditatiesessie in de ochtend kan je helpen om een positieve mindset te cultiveren. Door je te richten op dankbaarheid, affirmaties of positieve intenties, kun je jezelf in een optimistische gemoedstoestand brengen. Dit kan je gedurende de dag helpen om positiever te denken, beter om te gaan met negatieve situaties en meer te genieten van de kleine momenten.
 5. Verbeterde zelfzorg: Het beoefenen van meditatie in de ochtend is een vorm van zelfzorg. Het geeft je de mogelijkheid om een moment voor jezelf te nemen en te luisteren naar wat je lichaam en geest nodig hebben. Door dagelijks te mediteren, laat je zien dat je om je welzijn geeft en investeert in jezelf. Dit kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn op de lange termijn.

 

Het kan dus een waardevolle gewoonte zijn om in de ochtend te mediteren en je dag positief beïnvloeden. Meer rust, helderheid, stressvermindering, een positieve mindset en verbeterde zelfzorg. Door dagelijks de tijd te nemen voor meditatie in de ochtend, geef je jezelf een krachtig cadeau dat je welzijn en levenskwaliteit kan verbeteren.

Hoe maak je een dagelijkse gewoonte van je ochtend meditatie?

Het creëren van een dagelijkse ochtend meditatie gewoonte vereist consistentie en toewijding. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen om van je ochtendmeditatie een regelmatige praktijk te maken:

 • Stel een specifieke tijd in: Kies een vaste tijd in de ochtend waarop je elke dag kunt mediteren. Het kan handig zijn om dit te verbinden met je normale ochtendroutine, zoals direct na het opstaan of voor het ontbijt. Door een specifiek tijdstip te kiezen, maak je het gemakkelijker om de meditatie in je dagelijkse routine op te nemen.
 • Creëer een rustige omgeving: Zoek een rustige en comfortabele plek waar je ongestoord kunt mediteren. Zorg ervoor dat de omgeving vrij is van afleidingen en creëer een sfeer die bevorderlijk is voor ontspanning en innerlijke rust. Je kunt kaarsen, wierook of rustgevende muziek gebruiken om de omgeving te verbeteren, als dat voor jou werkt.
 • Begin met korte sessies: Als je net begint met meditatie, begin dan met korte sessies van 5-10 minuten en bouw dit geleidelijk op. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf niet te overbelasten in het begin. Na verloop van tijd kun je de duur van je meditatiesessies verlengen als je dat wilt.
 • Gebruik begeleide meditatie: Als beginner kan het nuttig zijn om begeleide meditaties te gebruiken. Er zijn talloze meditatie-apps en online bronnen beschikbaar die begeleide meditatiesessies aanbieden. Deze kunnen je helpen om te focussen en te ontspannen, vooral als je nog niet gewend bent aan stille meditatie.
 • Houd een meditatiedagboek bij: Het bijhouden van een meditatiedagboek kan nuttig zijn om je voortgang bij te houden en jezelf gemotiveerd te houden. Schrijf na elke meditatiesessie kort op hoe je je voelt en eventuele inzichten of reflecties die je hebt gehad. Dit helpt je om een gevoel van voldoening en vooruitgang te ervaren.
 • Wees flexibel en mild voor jezelf: Soms kan het moeilijk zijn om elke dag te mediteren, en dat is oké. Wees flexibel met jezelf en sta toe dat er af en toe een dag wordt overgeslagen. Het belangrijkste is om jezelf niet te veroordelen en weer op te pakken waar je gebleven bent. Elke meditatiesessie is waardevol, zelfs als het maar voor een paar minuten is.


Door consistentie, geduld en zelfcompassie kun je van je ochtendmeditatie een dagelijkse gewoonte maken. Onthoud dat de voordelen van meditatie na verloop van tijd sterker worden en dat het investeren in je welzijn de moeite waard is. 

Welke vorm van meditatie is goed in de ochtend?

Er zijn talloze manieren om te mediteren in de ochtend, en het mooie is dat er voor iedereen een benadering is die past bij hun behoeften en voorkeuren. Of je nu de voorkeur geeft aan geleide meditaties of liever zelfstandig mediteert, beide benaderingen hebben hun eigen voordelen en kunnen je helpen om innerlijke rust en welzijn te ervaren.

Geleide meditaties zijn een geweldige manier om te beginnen, vooral als je nieuw bent in meditatie. Bij geleide meditaties word je begeleid door een stem die instructies geeft en je helpt om je te concentreren op bepaalde aspecten, zoals je ademhaling, visualisaties of ontspanningsoefeningen. Deze vorm van meditatie is toegankelijk, inspirerend en kan helpen om je gedachten te kalmeren en je te verbinden met het moment.

Aan de andere kant kan zelf mediteren ook zeer effectief zijn. Bij zelf mediteren kies je je eigen focuspunt, zoals je ademhaling, een mantra of een object, en observeer je je gedachten en sensaties zonder oordeel. Dit geeft je de vrijheid om je eigen ritme te bepalen en je te laten leiden door je innerlijke stilte. Zelf mediteren kan je helpen om een diepere connectie met jezelf te ervaren en je eigen meditatiepraktijk verder te ontwikkelen.

Naast deze twee benaderingen zijn er nog vele andere vormen van meditatie, zoals mindfulnessmeditatie, transcendente meditatie, liefdevolle vriendelijkheid meditatie en nog veel meer. Elke benadering heeft zijn eigen unieke focus en technieken, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: het cultiveren van innerlijke rust, helderheid en welzijn.

Onze keuze geleide ochtend meditaties

Het belangrijkste is om een meditatiestijl te vinden die resoneert met jou. Experimenteer met verschillende benaderingen en ontdek welke het beste bij jou past. Het kan handig zijn om te beginnen met geleide meditaties om vertrouwd te raken met de basisprincipes en vervolgens je eigen meditatiepraktijk verder te ontwikkelen. Hieronder onze favoriet ochtend meditaties.

Heerlijke geleide ochtend meditatie - Michael Pilarczyk

I AM Morning Affirmations for Women | Powerful Guided Meditation

Deeprelax Morning Meditation Yoga Nidra | House of Deep relax

Anders blogs:

wat is yoga nidra?

Wat is Yoga Nidra?

Yoga nidra staat ook wel bekend als ‘yogische slaap’. De term “yoga nidra” is afgeleid van de Sanskriet woorden “yoga,” wat staat voor eenheid of integratie, en “nidra,” wat slaap betekent. Het doel van Yoga Nidra is om een diepe staat van ontspanning en innerlijke rust te bereiken, terwijl je toch volledig bewust blijft.
Soorten meditatie

Soorten meditatie

Er zijn echter veel verschillende soorten meditatie die allemaal hun eigen unieke voordelen bieden. Of je nu op zoek bent naar innerlijke rust, stressvermindering, spirituele groei of een betere focus, er is altijd wel een meditatievorm die bij jou past.
bodyscan meditatie liggend

Bodyscan meditatie liggend

Het fijnste is om de bodyscan meditatie liggend te doen. Wanneer je gaat liggen kan je lichaam zich makkelijker ontspannen. Mocht je minder tijd hebt of als onderweg bent dan kun je de bodyscan ook zittend of staand doen.
7 redenen om te mediteren

7 redenen om te mediteren

Ondanks dat mediteren voor ontzettend veel mensen dagelijkse kost is, ben je zeker niet de enige die de weg naar het meditatiekussen (nog) niet heeft kunnen vinden. Maar wat niet is, kan nog komen. Want hoe groot de drempel misschien ook voelt, het uiteindelijk gaan zitten is echt een kleine moeite.
Duurzame meditatiekussens van 100% natuurlijke materialen

Duurzame meditatiekussens van 100% natuurlijke materialen

Wij geloven dat als je dicht bij de natuur blijft, je ook dicht bij jezelf blijft. En laat dat nou net het doel zijn van mediteren; dicht bij jezelf komen. En dus zijn onze meditatiekussens en zabutons (meditatiematten) gemaakt van 100% natuurlijke materialen.
7 tips om meer mindful te leven

16 tips om meer mindful te leven

Mindfulness, oftewel volledig aanwezig zijn in het moment. Je puur en alleen focussen op datgene waar je mee bezig bent en je niet laten afleiden. Pas dat toe in je dagelijkse leven en de rust waar je zo behoefte aan hebt is zo goed als gegarandeerd. Eas(z)y!

Zoeken

Typ hieronder je zoekopdracht in

halve maan xl easz meditation

Sale

€40,- KORTING op jouw bestelling

Bestel nu één van onze sets meditatiekussen halve maan xl met zabuton en ontvang €40,- korting op jouw set.

Gebruik de code: easzsale voor de korting.

*Plaats  jouw bestelling in je winkelmand. Vul de code in bij kortingscode.

**Niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen.