30 dagen bedenktijd - Gratis verzending binnen Nederland vanaf €60 - Veilig thuisbezorgd door Post NL

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra?

Yoga Nidra kan helpen om stress, angst en slapeloosheid te verminderen, en om de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren, klinkt goed toch?! Maar wat is Yoga Nidra nu eigenlijk? En hoe doe je een Yoga Nidra practice?

Wat ga je lezen in dit blog?

  1. Wat is yoga nidra?
  2. De voordelen van Yoga Nidra
  3. Waar komt Yoga Nidra vandaan?
  4. Voor wie is Yoga Nidra geschikt?
  5. De acht stappen in Yoga Nidra
  6. Yoga Nidra thuis doen
  7. Het beste moment om Yoga Nidra te doen

Wat is Yoga Nidra?

Tijdens Yoga Nidra ligt je in een comfortabele houding en volg je de instructies van een leraar. De sessie bestaat uit verschillende stappen; ontspanning, lichaamsbewustzijn, adembewustzijn, visualisatie en verkenning van verschillende lagen van bewustzijn.

Het doel hiervan is om een diepe staat van ontspanning en innerlijke rust te bereiken, terwijl je toch volledig bewust blijft. Het is een techniek waarbij je de mentale activiteit vertraagt en geleidelijk aan de grens tussen waken en slapen verkent. Hoewel het lijkt alsof je in slaap valt, blijft het bewustzijn alert en helder.

Tijdens de beoefening van Yoga Nidra wordt de aandacht gericht op verschillende delen van het lichaam, ademhaling, zintuiglijke waarnemingen en gedachten. Dit helpt bij het loslaten van fysieke, mentale en emotionele spanningen. Het stelt je in staat om diepere niveaus van bewustzijn te verkennen en innerlijke balans te bereiken.

Waarom is Yoga Nidra zo goed?

Diepe ontspanning: Het brengt het lichaam in een staat van diepe ontspanning, waarbij fysieke, mentale en emotionele spanningen worden losgelaten. Dit helpt bij het verminderen van stress, angst en vermoeidheid, en bevordert een gevoel van kalmte en innerlijke rust.

Verbeterde slaap: Door de diepe ontspanningstechnieken kan het beoefenen van Yoga Nidra helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Het kan slapeloosheid verminderen, de duur van de slaap verlengen en een diepere, meer verkwikkende rust bevorderen.

Betere mindset: Een ander voordeel is de positieve invloed op je mindset en emotioneel welzijn. Door regelmatige beoefening kun je je mindset transformeren en een positievere kijk op het leven ontwikkelen. Het helpt je negatieve gedachten en emoties los te laten en met meer kalmte en helderheid om te gaan met uitdagende situaties.

Concentratie en focus: Het heeft een gunstig effect op je concentratie en focus. Door je te concentreren op de begeleide instructies en de stappen van de oefening, train je je geest om meer gefocust en alert te zijn. Dit heeft een positieve invloed op andere aspecten van je leven waarbij concentratie en focus nodig zijn.

Vrede en welzijn: Uiteindelijk helpt het je om innerlijke vrede en welzijn te ervaren. Door de diepe ontspanning en het ontwaken van je innerlijke potentieel, kun je een diep gevoel van tevredenheid en harmonie ervaren. Het stelt je in staat om in contact te komen met je ware zelf en je innerlijke kracht te omarmen.

Waar komt Yoga Nidra vandaan?

Yoga Nidra is geworteld in de eeuwenoude traditie van yoga en meditatie, waarbij de beoefenaar wordt uitgenodigd om een diepe staat van bewuste slaap te betreden. Het is ontstaan als een manier om het bewustzijn van de externe wereld naar de innerlijke wereld te verschuiven, waar men verbinding kan maken met de diepere lagen van het bewustzijn.

De grondlegger is Swami Satyananda Saraswati. Zijn werk heeft Yoga Nidra wereldwijd bekendheid gegeven. Hij heeft het verfijnd en aangepast aan de behoeften van moderne mensen, waardoor het toegankelijk werd als een techniek om stress te verminderen, slaap te bevorderen en mentale helderheid te verbeteren.

Voor wie is Yoga Nidra geschikt?

Yoga Nidra is geschikt voor iedereen die op zoek is naar diepe ontspanning, innerlijke rust en spirituele groei. Voor mensen die moeite hebben met slapen of last hebben van slaapproblemen, kan het een effectieve manier zijn om je slaapkwaliteit te verbeteren. Door je lichaam en geest tot rust te brengen, bereidt het je voor op een diepere en meer verkwikkende slaap.

Als je een druk en veeleisend leven leidt, kan het je helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Het biedt een welkome ontsnapping aan de constante stroom van gedachten en prikkels, waardoor je jezelf kunt onderdompelen in een diepe staat van ontspanning.

Yoga Nidra is ook gunstig voor mensen die behoefte hebben aan herstel, zowel fysiek als mentaal. Het kan helpen bij het verminderen van pijn, het bevorderen van genezing en het herstellen van balans in het lichaam. Bovendien kan het een positieve invloed hebben op je emotioneel welzijn, waardoor je veerkrachtiger wordt in het omgaan met stressvolle situaties.

De acht stappen in Yoga Nidra

Yoga Nidra volgt over het algemeen acht stappen die je begeleiden naar een diepe staat van ontspanning en innerlijke rust:

1. Het stillen van de zintuigen: Dit is het begin van Yoga Nidra, waarbij je begint met het tot rust brengen van de zintuigen door te focussen op je ademhaling en te luisteren naar geleide instructies.

2. Het zetten van je Sankalpa: Dit is een positieve intentie die je in het begin van de sessie zet en die je gedurende de hele beoefening vasthoudt.

3. Het bewegen van je bewustzijn door je lichaam: Dit is waarbij je je bewustzijn door je lichaam beweegt en je je focust op verschillende delen van het lichaam.

4. Het volgen van je ademhaling: Dit is waarbij je je ademhaling volgt en je je concentreert op de in- en uitademing.

5. Het ervaren van diverse lichamelijke sensaties: Dit is waarbij je verschillende lichamelijke sensaties ervaart, zoals warmte, kou, tintelingen en zwaarte.

6. Visualisaties: Dit is waarbij je visualisaties krijgt om je voor te stellen dat je je op verschillende plaatsen bevindt.

7. Het herhalen van je Sankalpa: Dit is waarbij je je positieve intentie herhaalt om deze nog krachtiger te maken.

8. Het langzaam terugkomen in het hier en nu: Dit is het einde van Yoga Nidra, waarbij je je langzaam bewust wordt van je omgeving en je lichaam.

Yoga Nidra thuis doen

Om Yoga Nidra thuis te doen, heb je in principe niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je een rustige plek hebt waar je niet gestoord wordt tijdens de oefening. Zorg er ook voor dat je comfortabel kunt liggen, bijvoorbeeld op een yoga mat of een zacht kleed.

Je kunt ook overwegen om een Yoga Nidra begeleiding op te nemen of te downloaden, zodat je een geleide meditatie hebt om te volgen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende online platforms die Yoga Nidra aanbieden, zoals Insight Timer, Yoga Nidra Network, en natuurlijk YouTube.

Het beste moment om Yoga Nidra te doen

Yoga Nidra is een oefening die je op elk moment van de dag kunt doen. Maar om te voorkomen dat je tijdens de practice in slaap valt, kan het fijn zijn om het ‘s ochtends te doen voor je ontbijt, wanneer je geest nog helder is. Een andere geschikte tijd is na een werkdag, om bewust over te schakelen van werk naar privé en de prikkels van de dag los te laten.

Zoveel soorten meditatie

In dit blog heb je meer kunnen lezen over Yoga Nidra. Misschien spreekt dit je heel erg aan, maar misschien ook niet. Ik geloof heel erg in het uitproberen in verschillende vormen van meditatie om te kijken wat het beste bij jou past, op dit moment in je leven. Wil je meer lezen over de verschillende vormen van meditatie? Bekijk dan eens dit blog: verschillende soorten meditatie

Bekijk ook:

Soorten meditatie

Soorten meditatie

Er zijn echter veel verschillende soorten meditatie die allemaal hun eigen unieke voordelen bieden. Of je nu op zoek bent naar innerlijke rust, stressvermindering, spirituele groei of een betere focus, er is altijd wel een meditatievorm die bij jou past.
bodyscan meditatie liggend

Bodyscan meditatie liggend

Het fijnste is om de bodyscan meditatie liggend te doen. Wanneer je gaat liggen kan je lichaam zich makkelijker ontspannen. Mocht je minder tijd hebt of als onderweg bent dan kun je de bodyscan ook zittend of staand doen.
7 redenen om te mediteren

7 redenen om te mediteren

Ondanks dat mediteren voor ontzettend veel mensen dagelijkse kost is, ben je zeker niet de enige die de weg naar het meditatiekussen (nog) niet heeft kunnen vinden. Maar wat niet is, kan nog komen. Want hoe groot de drempel misschien ook voelt, het uiteindelijk gaan zitten is echt een kleine moeite.
ochtend meditatie

Ochtend meditatie: de fijnste manier om je dag goed te starten​

In eerste instantie zorgt een ochtend meditatie er natuurlijk voor dat je jouw dag begint vanuit rust en gedurende de dag meer relaxed blijft. Dat je heel even ‘incheckt’ bij jezelf, dat je je lichaam weer voelt en dat je even kan aarden. Daarnaast helpt mediteren tegen stress, geeft het je meer energie, versterkt het je focus en creativiteit én bevordert het je immuunsysteem.
Duurzame meditatiekussens van 100% natuurlijke materialen

Duurzame meditatiekussens van 100% natuurlijke materialen

Wij geloven dat als je dicht bij de natuur blijft, je ook dicht bij jezelf blijft. En laat dat nou net het doel zijn van mediteren; dicht bij jezelf komen. En dus zijn onze meditatiekussens en zabutons (meditatiematten) gemaakt van 100% natuurlijke materialen.
7 tips om meer mindful te leven

16 tips om meer mindful te leven

Mindfulness, oftewel volledig aanwezig zijn in het moment. Je puur en alleen focussen op datgene waar je mee bezig bent en je niet laten afleiden. Pas dat toe in je dagelijkse leven en de rust waar je zo behoefte aan hebt is zo goed als gegarandeerd. Eas(z)y!

Zoeken

Typ hieronder je zoekopdracht in

halve maan xl easz meditation

Sale

€40,- KORTING op jouw bestelling

Bestel nu één van onze sets meditatiekussen halve maan xl met zabuton en ontvang €40,- korting op jouw set.

Gebruik de code: easzsale voor de korting.

*Plaats  jouw bestelling in je winkelmand. Vul de code in bij kortingscode.

**Niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen.