30 dagen bedenktijd - Gratis verzending binnen Nederland vanaf €60 - Veilig thuisbezorgd door Post NL

7 redenen om te mediteren

7 goede redenen om ‘het’ toch eens te gaan doen: mediteren

7 goede redenen om te mediteren. Je hoort het van iedereen om je heen. Je collega’s zweren erbij. Zelfs je moeder doet het. Maar op één of andere manier lukt het jou niet om ook te gaan mediteren. 

Ondanks dat mediteren voor ontzettend veel mensen dagelijkse kost is, ben je zeker niet de enige die de weg naar het meditatiekussen (nog) niet heeft kunnen vinden. Maar wat niet is, kan nog komen. Want hoe groot de drempel misschien ook voelt, het uiteindelijk gaan zitten is echt een kleine moeite. Je hoeft namelijk heus niet direct een half uur ongemakkelijk in lotushouding te zitten en ohm geluiden te produceren. Slechts een paar minuten per dag zitten en stil zijn is all it takes en je zult snel merken dat het je meer oplevert dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. 

Mocht je nog niet (genoeg) overtuigd, dan helpen deze 7 redenen om te mediteren je misschien alsnog op weg:

  1. Door te mediteren word je fitter en meer alert. Uit onderzoek is gebleken dat mediteren soms zelfs beter is dan slapen. De alertheid werd getest tussen mensen die even gingen slapen en mensen die gingen mediteren. De laatste groep bleek vervolgens 10% sneller te reageren dan de slapers.

  2. Je wordt creatiever. De Erasmus Universiteit heeft dat aangetoond door drie focusgroepen met elkaar te vergelijken tijdens een brainstorm. Eén groep deed vooraf een mindful meditatie, de tweede groep kreeg een ‘nep’meditatie waarin ze over alles mochten nadenken wat ze wilden en de derde groep begon direct aan de brainstorm. Onder aan de streep kwam de focusgroep die de mindful meditatie haf gedaan met meer ideeën dan de rest.

  3. Van mediteren word je slimmer: het vergroot namelijk je grijze massa, letterlijk! Uit onderzoek blijkt dat de buitenwanden van de hersenen (de cortex) dikker zijn bij mensen die dagelijks mediteren, ten opzichte van de cortex van mensen die niet mediteren. En die dikkere cortex zorgt ervoor dat hersenen minder snel verouderen en het verbetert de besluitvaardigheid, je aandacht en het geheugen.

  4. Het verbetert je fysiek weerstand. Uit onderzoek is gebleken dat er na acht weken mediteren meer antistoffen in je lichaam zitten en je immuunsysteem dus een flinke positieve boost heeft gekregen.

  5. Mediteren verbetert de nachtrust. Het is namelijk de manier om alle prikkels, zorgen en stress van de dag te verwerken. En een rustig en leeg hoofd zorgt er voor dat je in plaats van te piekeren juist heerlijk gaat slapen.

  6. Het vermindert angsten en helpt zelfs depressies te voorkomen. Door meer op het nu te focussen tijdens meditatie, kunnen de zorgen en angsten over wat er komen gaat of in het verleden is gebeurd meer losgelaten geworden.

  7. Meditatie is dé medicatie tegen o.a. stress. Slechts één letter verschil in de twee woorden die zo naadloos met elkaar verbonden zijn. In de Oosterse geneeskunde wordt deze vorm van medicatie al eeuwenlang voorgeschreven en nu is de Westerse geneeskunde er eindelijk ook van overtuigd. Groot voordeel van meditatie als medicatie: het kost niets, het heeft geen negatieve bijwerkingen (wel heel veel positieven), en het is voor iedereen op ieder moment van de dag toegankelijk.
 

Bekijk ook:

wat is yoga nidra?

Wat is Yoga Nidra?

Yoga nidra staat ook wel bekend als ‘yogische slaap’. De term “yoga nidra” is afgeleid van de Sanskriet woorden “yoga,” wat staat voor eenheid of integratie, en “nidra,” wat slaap betekent. Het doel van Yoga Nidra is om een diepe staat van ontspanning en innerlijke rust te bereiken, terwijl je toch volledig bewust blijft.
Soorten meditatie

Soorten meditatie

Er zijn echter veel verschillende soorten meditatie die allemaal hun eigen unieke voordelen bieden. Of je nu op zoek bent naar innerlijke rust, stressvermindering, spirituele groei of een betere focus, er is altijd wel een meditatievorm die bij jou past.
bodyscan meditatie liggend

Bodyscan meditatie liggend

Het fijnste is om de bodyscan meditatie liggend te doen. Wanneer je gaat liggen kan je lichaam zich makkelijker ontspannen. Mocht je minder tijd hebt of als onderweg bent dan kun je de bodyscan ook zittend of staand doen.
ochtend meditatie

Ochtend meditatie: de fijnste manier om je dag goed te starten​

In eerste instantie zorgt een ochtend meditatie er natuurlijk voor dat je jouw dag begint vanuit rust en gedurende de dag meer relaxed blijft. Dat je heel even ‘incheckt’ bij jezelf, dat je je lichaam weer voelt en dat je even kan aarden. Daarnaast helpt mediteren tegen stress, geeft het je meer energie, versterkt het je focus en creativiteit én bevordert het je immuunsysteem.
Duurzame meditatiekussens van 100% natuurlijke materialen

Duurzame meditatiekussens van 100% natuurlijke materialen

Wij geloven dat als je dicht bij de natuur blijft, je ook dicht bij jezelf blijft. En laat dat nou net het doel zijn van mediteren; dicht bij jezelf komen. En dus zijn onze meditatiekussens en zabutons (meditatiematten) gemaakt van 100% natuurlijke materialen.
7 tips om meer mindful te leven

16 tips om meer mindful te leven

Mindfulness, oftewel volledig aanwezig zijn in het moment. Je puur en alleen focussen op datgene waar je mee bezig bent en je niet laten afleiden. Pas dat toe in je dagelijkse leven en de rust waar je zo behoefte aan hebt is zo goed als gegarandeerd. Eas(z)y!

Zoeken

Typ hieronder je zoekopdracht in

halve maan xl easz meditation

Sale

€40,- KORTING op jouw bestelling

Bestel nu één van onze sets meditatiekussen halve maan xl met zabuton en ontvang €40,- korting op jouw set.

Gebruik de code: easzsale voor de korting.

*Plaats  jouw bestelling in je winkelmand. Vul de code in bij kortingscode.

**Niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen.